Nuorisogynekologian toiminta on kasvanut lisääntymislääketieteen yksikössämme. Vuonna 2020 Naistenklinikasta tuli virallinen nuorisogynekologian koulutuskeskus.

Naistenklinikka hyväksyttiin 18. huhtikuuta viralliseksi kansainväliseksi nuorisogynekologian koulutuskeskukseksi. Sertifikaatin myönsi kansainvälinen lapsi- ja nuorisogynekologian järjestö FIGJ (International Federation of Infant and Juvenile Gynecology). 

Järjestö perusti kansainvälisen nuorisogynekologian International Fellowship of Pediatric and Adolescent Gynecology -tutkinnon (IFEPAG) vuonna 1997. Tutkinnon voi suorittaa järjestön hyväksymissä 21 keskuksessa, joista kahdeksan sijaitsee Euroopassa. Naistenklinikka on Euroopan yhdeksäs hyväksytty nuorisogynekologian koulutuskeskus.

Poikkeustilanteissa tutkinnon on voinut suorittaa myös nimettyjen keskusten ulkopuolella dokumentoimalla oman sairaalan tai yksikön toimintaa. Erikoislääkäri Elina Holopainen HUSin lisääntymislääketieteen yksiköstä suoritti nuorisogynekologian IFEPAG-tutkinnon erillisoikeudella joulukuussa 2019. Tämän jälkeen HUSilla oli mahdollisuus hakea virallista koulutussertifikaattia Suomen ensimmäisenä yliopistosairaalana. 

”Tätä ennen lääkäri on voinut pätevöityä HUSissa nuorisogynekologiaan osana lisääntymislääketieteen lisäkoulutusohjelmaa. Alalle ei ole Suomessa erillistä erityispätevyyttä tai suppeaa erikoisalaa. Nyt meillä voi pätevöityä nuorisogynekologiaan kansainvälisen koulutusohjelman mukaisesti”, Holopainen kertoo. 

Nuorisogynekologia HUSissa 

Nuorisogynekologian toiminta on kasvanut lisääntymislääketieteen yksikössämme viimeisen kymmenen vuoden aikana kahden päivän poliklinikkatoiminnasta jokapäiväiseksi. Toiminta työllistää yhden kokopäiväisen erikoislääkärin.  

Nuorisogynekologiaan liittyy myös kiinteä yhteistyö nuorisopsykiatrien kanssa esimerkiksi transsukupuolisten nuorten hoidossa. Alaikäisten transsukupuolisten nuorten tutkimukset ja hoidot on keskitetty Suomessa HUSiin ja TAYSiin. Nuorisopsykiatrian puolella tutkittujen transsukupuolisten nuorten hormonihoidot aloitetaan ja niitä seurataan nuorisogynekologian poliklinikalla.