Koronavirusepidemian takia koulutimme ison osan leikkaussalien henkilökunnastamme koronapotilaiden tehohoitoon. Epidemiasta ja Apotin käyttöönotosta huolimatta leikkausmäärämme olivat jo joulukuussa lähes edellisvuotta vastaavalla tasolla.

Leikkaamme potilaita yhteensä lähes 150 leikkaussalissa.

Vuonna 2020 teimme yhteensä 80 988 leikkausta. Elektiivisten eli ennalta suunniteltujen leikkausten ja päivystysleikkausten yleisimmissä toimenpiteissä on eroa.

Yleisimmät toimenpiteet elektiivisissä ja päivystysleikkauksissa 2020 (kpl)

Elektiiviset leikkaukset
Kaihimykiön ultraäänipoisto, takakammiotekomykiö 4 356
Polven tekonivel ilman lumpio-osaa, liukuproteesi 1 676
Nivustyrän korjaus keinoaineella 1 395

Päivystysleikkaukset
Umpilisäkkeen poisto vatsaontelon tähystyksessä 1 755
Keisarileikkaus kohdunsolan läpi 1 535
Alaraajan syvän haavan revisio ja mahdollinen sulku 1 086

Ketterää koulutusta

Koronavirusepidemia muutti keväällä leikkausosastojemme toimintaa. Koulutimme nopeassa tahdissa merkittävän osan leikkaus- ja anestesiahoitajistamme ja muiden tulosyksiköiden henkilökunnasta koronapotilaiden tehohoitoa tukeviin tehtäviin.

Koronavirusepidemian hoitoon valmistautuminen merkitsi kiireettömien leikkausten voimakasta vähentämistä keväällä eri puolilla HUSia.

Leikkausten määrät HUSissa:

96 546 kpl vuonna 2019

80 900 kpl vuonna 2020

Apotti muuttaa toimintaamme

Potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotti on nyt käytössä kaikissa leikkaussaleissamme. Helmikuussa 2020 otimme Apotin käyttöön Jorvissa, Naistenklinikalla sekä Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueilla. Lokakuun lopussa käyttöönotto eteni Meilahteen ja muihin HYKS-sairaanhoitoalueen sairaaloihin.

Uuden tietojärjestelmän käyttöönotosta huolimatta jo joulukuussa leikkausmäärät olivat nousseet lähes vuoden 2019 tasolle.

Tarvikkeiden vähentäminen osa vastuullisuutta

Leikkausosastoilla on jatkuvasti käynnissä erilaisia peruskorjaus- ja parannushankkeita. Merkittävin tuleva toiminnan muutos ja rakennushanke on vuonna 2023 toimintansa aloittava Siltasairaala. Uuden leikkausosaston suunnittelu etenee aikataulussaan.

Leikkaussalit ovat yksi suurimmista materiaalin ja energian kuluttajista sairaalassa. Ekologinen ATeK -kampanjamme keskittyi vuonna 2020 kertomaan tarvikehukan vähentämisestä. Kannamme vastuumme yhteiseksi hyväksi ja jatkamme kampanjointia vastuullisen tarvikkeiden käytön puolesta.

Vaikka ydintyötämme eli leikkaussali- ja tehohoitotyötä ei voi tehdä etänä, teimme digitaalisen muutoksen sisäisesti ja kokouksia ja koulutuksia pidimme pääosin etänä.