Koronavirusepidemia vaati nopeatempoista tilojen uudelleen varustelua sekä isoja muutostöitä sairaalakiinteistöissä.

Ensimmäisenä tarvitsimme lisää testauspisteitä. Pystytimme Drive in -näytteenottoteltat ripeästi Meilahden ja Hyvinkään sairaala-alueille. Myöhemmin pystytimme näytteenottotiloja myös muille alueille.

Jo epidemian alusta lähtien oli selvää, että tehohoitopaikkojen lisäämiseen tuli varautua ja lisäsimmekin niitä. Nopeinta oli muuntaa leikkaussali- ja heräämöpaikkoja tehohoitopaikoiksi. Näin saimme lisää tehohoitopaikkoja Jorvin sairaalaan, jonne ohjasimme ensimmäiset tehohoitoa tarvinneet koronaviruspotilaat. 

Maaliskuun lopussa käynnistyi suunnittelu Kirurgisen sairaalan muuntamisesta koronapotilaiden vuodeosasto- ja tehohoitoon. Tämä edellytti muun muassa sairaalakaasupisteiden huoltoa, ilmanvaihdon säätöä ja pistorasioiden lisäämistä. Vastaavasti järjestimme Kirurgisesta sairaalasta väistyneille toiminnoille tilat pääosin Meilahdesta. Koronaviruspotilaiden hoito Kirurgisessa sairaalassa alkoi 9.4.2020.

Rakensimme varasairaalan mallitilat maan alle

Meilahden P2-pysäköintihallin C-osaan pystytimme ja varustelimme keväällä varasairaalan mallitilat. Ne olivat laajan yhteistyön koeponnistus tiukalla aikataululla. Rakensimme pysäköintihalliin uudet sairaalakaasuputkistot, korjasimme ilmanvaihdon sairaalatoimintaan soveltuvaksi ja teimme lisäksi vesijohto- ja viemäritöitä. Kun valmistelut oli tehty, pystytimme hallin C-osaan kolme mallitelttaa yhdessä teltat vuokranneen Suomen Punaisen Ristin kanssa.

Saavutimme valmiudet varasairaalaan reilussa kuukaudessa niin, että koko sairaala olisi ollut mahdollista pystyttää parissa viikossa mallitiloja monistamalla. Pysäköintihalliin mahtuu kolmekymmentä telttaa potilaille, henkilöstölle ja varusteille. Paikkoja vuodeosasto- tai tehohoitopotilaille tulisi noin 150. Vuonna 2020 varasairaalaa ei ollut tarpeen ottaa käyttöön.